Czajnik to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Spośród wielu dostępnych na rynku modeli i marek czajników trudno jednak zdecydować się na taki, który w pełni będzie odpowiadał naszym potrzebom. Podpowiadamy więc, który model warto wybrać – czajnik elektryczny czy tradycyjny?

Wygląd czajnika i jego funkcjonalność

Dla wielu osób podstawowym kryterium wyboru czajnika jest jego wygląd. Ważne, aby doskonale komponował się z wystrojem kuchni oraz pozostałymi sprzętami i akcesoriami. Na rynku dostępne są czajniki różniące się między sobą kształtem i wzornictwem. Coraz większą popularnością cieszą się designerskie modele, które swoim stylowym wyglądem podkreślają charakter wnętrza i wprowadzają do niego mocny, wyrazisty akcent. Osoby ceniące sobie tradycyjne rozwiązania i aranżujące kuchnie w stylu retro, sięgają po czajnik stylizowany na popularny dawniej imbryk. Z kolei amatorzy nowoczesnego designu, wybierają z reguły czajnik wyróżniający się elegancką obudową lub plastikowy czajnik elektryczny o ciekawym kształcie.

Wygląd to jednak nie wszystko. W każdym sprzęcie kuchennym liczy się jeszcze jego funkcjonalność, zwłaszcza jeżeli zależy nam na tym, aby mógł on służyć przez wiele lat.

Czajnik elektryczny czy tradycyjny – czym charakteryzują się oba rozwiązania?

Od wielu lat dużą popularnością cieszy się czajnik elektryczny, przede wszystkim ze względu na szybkość jego działania. Wystarczy zaledwie jedna minuta, aby zagotować w nim wodę na kawę czy herbatę. Klienci wybierają to rozwiązanie właśnie z uwagi na czas, którego w dzisiejszym, zabieganym świecie ciągle brakuje. Na rynku dostępne są różnego rodzaju modele czajników elektrycznych: od plastikowych po te wykonane ze szkła hartowanego – mówi Danuta Walczak, pracowniczka firmy FlorinaAGD.

Czajnik elektryczny wykonany z plastiku cechuje lekkość i niska cena. Czajnik ze stali szlachetnej zdecydowanie dłużej utrzymuje wysoką temperaturę wody, ale stanowi droższe rozwiązanie w porównaniu z plastikowym sprzętem. Coraz większą popularnością cieszy się ceramiczny czajnik elektryczny, który oprócz wysokiej funkcjonalności, może pochwalić się również bardzo ładnym wyglądem. Dla tych, którzy w swojej kuchni stawiają przede wszystkim na designerskie rozwiązania, ciekawym wyborem okaże się również czajnik elektryczny wykonany ze szkła hartowanego. Jest przezroczysty i nadaje się niemal do każdego kuchennego wnętrza.

Czajnik elektryczny to z całą pewnością dobre rozwiązanie dla tych, którzy żyją w pośpiechu i cenią sobie wygodne rozwiązania. Trzeba jednak pamiętać o tym, że tego rodzaju sprzęt kuchenny zużywa większe ilości prądu.

Alternatywą dla tego rozwiązania może być tradycyjny czajnik z gwizdkiem, który gości w wielu domach od pokoleń.

Popularny niegdyś czajnik na kuchenkę gazową przeżywa obecnie swoją drugą młodość i znajduje zastosowanie zwłaszcza w mieszkaniach zaaranżowanych w stylu vintage lub retro. Główną zaletą tego rozwiązania jest przede wszystkim oszczędność prądu – w tej kwestii czajnik tradycyjny zdecydowanie wygrywa z elektrycznym. Dostępne obecnie na rynku modele zachwycają nietypowym kształtem, bogactwem kolorów i bardzo oryginalnym designem. To, co może okazać się minusem w przypadku tego rozwiązania, to przede wszystkim czas, jaki jest potrzebny na zagotowanie wody – około 3-4 razy dłuższy niż w przypadku czajnika elektrycznego – wyjaśnia Danuta Walczak z firmy FlorinaAGD.

Zanim zdecydujemy się na zakup czajnika tradycyjnego, sprawdźmy, czy nada się on do naszej kuchenki. O ile kuchenka gazowa nie sprawia żadnego problemu, o tyle ta wykonana z płyty indukcyjnej lub ceramicznej ma swoje specjalne wymagania.

Odpowiedź na pytanie: czajnik elektryczny czy tradycyjny, nie jest jednoznaczna. Wyboru należy bowiem dokonać pomiędzy wygodą i szybkością, jakie zapewnia czajnik elektryczny, a oszczędnością i związanymi z tym kosztami gotowania w przypadku czajnika z gwizdkiem. Pod uwagę musimy więc wziąć nasze indywidualne preferencje – tylko wtedy wybór będzie naprawdę trafiony.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ