Wędzarnia w przydomowym ogrodzie – co musisz wiedzieć przed jej montażem?

Smak uwędzonego mięsa to bez wątpienia rozkosz dla podniebienia. Wystarczy pomyśleć o jego zapachu, a już cieknie nam ślinka… Oczywiście wędzić można nie tylko mięso, ale także ryby czy sery. Z łatwością możesz przygotowywać w ten sposób potrawy w zaciszu przydomowego ogrodu. O tym, na co zwrócić uwagę przed rozpoczęciem wędzenia, piszemy w poniższym artykule.

Wędzarnia ogrodowa – jaki model wybrać?

W pierwszej kolejności powinieneś zwrócić uwagę na to, czy wędzarnia posiada wszystkie niezbędne funkcje, w tym opcje wędzenia w różnych temperaturach – na gorąco, ciepło oraz zimno. Kupowany model powinien być wyposażony w przyrząd do regulacji odpływu powietrza, a także termometr pozwalający na stałe kontrolowanie temperatury. Pamiętaj także, że w dużej mierze to od drewna zależy smak i zapach potrawy. Nie musimy chyba wspominać, że musi być ono suche i oczyszczone ze wszelkiej pleśni czy grzybów. Najlepiej sprawdzą się wędzarnie wykonane z drewna dębowego, sosnowego, lipowego, brzozowego oraz pochodzącego z drzew owocowych (jabłoni, wiśni, winorośli). Każdy rodzaj drewna nadaje jedzeniu inny, wyjątkowy kolor i zapach. Wędzarnię możesz oczywiście wybudować samodzielnie, jednak wymaga to znacznie większych nakładów pracy i jest to temat na oddzielny artykuł.

Gdzie umieścić wędzarnię ogrodową?

Właściwe miejsce to kolejny czynnik, który należy wziąć pod uwagę, jeszcze przed umieszczeniem wędzarni w ogrodzie. Wydobywający się z niej dym nie powinien przeszkadzać innym, zwłaszcza sąsiadom. Dlatego najlepiej umieścić wędzarnię w jak najmniej wyeksponowanym miejscu. Dobrym rozwiązaniem będzie również inwestycja w wędzarnię mobilną, którą możesz przenosić z miejsca na miejsce, a w razie potrzeby schować w garażu.

Wędzarnie

Jak wędzić mięso?

Warto wspomnieć, że wędzenie nie tylko nadaje jedzeniu wyjątkowy smak i zapach, ale także je konserwuje i zabija wszelkie bakterie. Aby taki proces zakończył się sukcesem, należy wcześniej odpowiednio przygotować mięso. Trzeba oczywiście zacząć od umycia jego kawałków, które następnie należy natrzeć roztworem soli, co pozwoli na zachowanie naturalnej barwy i wszystkich właściwości pożywienia. Późnej powinieneś przyprawić mięso według uznania – jednak najlepiej sprawdzi się mieszanka czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Tak przygotowaną żywność trzeba umieścić w garnku i przenieść w suche miejsce na kilka dni. Następnie powinieneś ją oczyścić z przypraw i związać sznurkiem tak, aby była gotowa do powieszenia w wędzarni. Teraz wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i czekać, aż mięso będzie gotowe. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ