Co warto wiedzieć na temat węgla na opał

Jesień to czas, w którym każdy właściciel domu zastanawia się, ile przyjdzie mu zapłacić za zimowo-wiosenny sezon grzewczy. Opłaty te zależą m.in. od tego, w jaki sposób ogrzewamy swój dom. Opcji jest kilka: elektryczność, węgiel, olej, pompa ciepła. Wybór jest zatem spory. W poniższym tekście skupimy się na jednym, a będzie nim węgiel. Przybliżymy, co warto wiedzieć na temat najpopularniejszych rodzajów węgla, do których należą węgiel orzech i ekogroszek. Zaczynajmy.

Dlaczego wybór dobrego węgla ma znaczenie?

Węgiel jest wciąż jednym z najczęściej wybieranych paliw do ogrzewania domów w Polsce. Nie bez powodu – jest on ogólnie dostępny, sprawdzony, choć w ostatnich latach mocno podrożał. Jednak nie każdy węgiel jest taki sam. Różni się on pod kilkoma względami, o czym wspomnimy więcej w kolejnym punkcie. Jego parametry mają wpływ na to, jak efektywnie spala się w piecu, jak dużo ciepła daje, jak dużo popiołu pozostawia oraz jak wpływa na środowisko. Dlatego warto zwracać uwagę na to, jaki węgiel kupujemy i jak go przechowujemy. Przykładowo węgiel orzech workowany to dobry wybór, który daje gwarancję ciepła i oszczędności. To samo tyczy się zakupu pieca. Należy mieć na uwadze, że nie będzie można w nim palić każdym rodzajem węgla.

Jakie rodzaje węgla spotkamy na polskim rynku?

Na polskim rynku możemy spotkać kilka rodzajów węgla, które różnią się między sobą wielkością ziaren:
– kostka
– orzech
– groszek
– ekogroszek
– miał

Co do zasady najlepiej sprawdza się węgiel w kostkach, orzech lub ich alternatywa, czyli ekogroszek.

Które parametry węgla mają największe znaczenie z punktu widzenia jego użytkowania?

Jak już wspomnieliśmy, nie każdy węgiel jest taki sam. Aby wybrać najlepszy dla naszego pieca i naszych potrzeb np. wielkości domu, musimy zwracać uwagę na kilka parametrów, które mają największe znaczenie z punktu widzenia jego użytkowania. Są to:

– kaloryczność – czyli ilość ciepła, która jest wydzielana podczas spalania jednostki masy węgla. Im wyższa kaloryczność, tym więcej ciepła daje węgiel i tym mniej go potrzebujemy do ogrzania domu. Kaloryczność zależy od jakości i rodzaju węgla, a także od jego wilgotności. Warto wybierać węgiel o kaloryczności powyżej 24 MJ/kg.
– wilgotność – określa ilość wody, która znajduje się w węglu. Im wyższa wilgotność, tym niższa kaloryczność i tym trudniej zapalić węgiel. Wilgotność zależy od sposobu przechowywania i transportu węgla. Warto wybierać węgiel o możliwie najniższej wilgotności, a następnie dbać o to, aby zapewnić mu suche miejsce.
– popielność – to nic innego jak ilość popiołu, która pozostaje po spaleniu węgla. Im wyższa popielność, tym więcej popiołu trzeba usuwać z pieca i tym większe są straty ciepła. Popielność zależy od jakości i rodzaju węgla, a także od jego czystości.

Węgiel orzech workowany – dlaczego warto zwrócić na niego uwagę?

Wśród różnych rodzajów węgla kamiennego, jeden z nich szczególnie zasługuje na uwagę – jest to węgiel orzech workowany. Jest to węgiel o średniej wielkości ziaren (od 25 do 80 mm), który charakteryzuje się wysoką wartością opałową (od 24 do 28 MJ/kg), niską wilgotnością i niską popielnością. Jest to uniwersalny rodzaj węgla, który nadaje się do większości pieców tradycyjnych i nowoczesnych zapewniając długotrwałe i stabilne spalanie. Co więcej, jest to węgiel przechowywany i transportowany w workach, co ma wiele zalet:

– łatwość przechowywania – worki z węglem można łatwo składować i przenosić, nie zajmują dużo miejsca i nie brudzą otoczenia. Jedna paleta zawiera aż 30 worków po 25 kg, co daje 750 kg węgla.
– czystość – worki ułożone na palecie skutecznie chronią węgiel workowany przed wilgocią, kurzem i innymi zanieczyszczeniami, co wpływa na jego kaloryczność i popielność,
– wygoda i oszczędność – worki ułatwiają dozowanie i kontrolowanie ilości zużywanego węgla, co pozwala na lepsze zarządzanie zapasami i prognozowanie przyszłego zapotrzebowania szczególnie w okresie trudniejszych warunków atmosferycznych. Chcesz kupić dobrej jakości węgiel? Wejdź na corciano.pl i sprawdź oferowany przez nas opał do różnego rodzaju kotłów.

Ekogroszek – co sprawia, że zyskuje on popularność wśród klientów?

Innym rodzajem węgla, który powstaje w procesie przetwarzania węgla kamiennego i cieszy się coraz większym zainteresowaniem klientów, jest ekogroszek. Jest to węgiel o małej wielkości ziaren (od 5 do 25 mm), który charakteryzuje się bardzo wysoką kalorycznością (od 26 do 30 MJ/kg), bardzo niską wilgotnością i bardzo niską popielnością. Jest to specjalny rodzaj węgla, który nadaje się tylko do pieców z automatycznym podajnikiem. Co sprawia, że ekogroszek jest tak atrakcyjny?

– wysoka sprawność i ekonomiczność – ekogroszek zapewnia bardzo wysoką sprawność spalania, która sięga nawet 90%. Oznacza to, że z jednej tony ekogroszku można uzyskać tyle samo ciepła, co z dwóch ton tradycyjnego węgla. Ponadto ekogroszek jest tańszy od innych paliw alternatywnych, takich jak gaz czy olej opałowy.
– niska emisja zanieczyszczeń – ekogroszek zapewnia bardzo niską emisję szkodliwych substancji takich jak pyły, tlenki siarki czy azotu. Oznacza to, że spełnia on wymogi norm ekologicznych i w niewielkim stopniu wpływa negatywnie na środowisko.
– ekogroszek pozostawia po spalaniu bardzo niewiele popiołu, co ułatwia utrzymanie czystości.

Podsumowanie

Jaki widać wybór odpowiedniego rodzaju węgla ma bardzo duże znaczenie z kilku powodów. Dlatego jego zakup należy planować z dużym wyprzedzeniem, aby mieć pewność dostawy. Z drugiej strony, osoby, które dopiero myślą o zakupie domu, mają możliwość zastanowienia się, jaki piec a co za tym idzie, jaki węgiel będzie optymalny dla naszego przyszłego domu. Pamiętajmy, że koszty utrzymania domu w okresie zimowym są nieporównywalnie wyższe, aniżeli w mieszkaniach z dostępem do sieci centralnego ogrzewania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ