Rozmiar pojemnika na pieczywo ma bardzo duże znacznie. Małe chlebaki znajdują swoje zastosowanie w wielu praktycznych sytuacjach, a zwłaszcza specyficznych kuchniach. Na ogół nie ustępują większym pojemnikom pod względem funkcjonalności, a są przy tym równie wygodne w użytkowaniu oraz doskonale zabezpieczają przechowywane w ten sposób pieczywo.
Wybierając mały chlebak, warto przede wszystkim pamiętać przede wszystkim o własnym zapotrzebowaniu. Najlepiej zdecydować się na taki pojemnik, który z powodzeniem pomieści dostateczną ilość pieczywa, a jednocześnie nie będzie zajmował na blacie kuchennym zbyt wiele miejsca. Mniejsze chlebaki najlepiej sprawdzają się w wyjątkowo niedużych, a przy tym zadbanych i pomysłowo urządzonych kuchniach.
Ze względu na szeroką dostępność małych pojemników wykonanych z rozmaitych materiałów oraz posiadających zróżnicowaną kolorystykę i wzornictwo, znalezienie interesującego chlebaka nie powinno sprawiać problemu. Znaczenie ma również praktyczność, ponieważ mały chlebak o wiele łatwiej jest przetransportować.