krótki poradnik dla osób urządzających kuchnię

Kuchnia to pomieszczenie wyjątkowe na tle wszystkich innych składających się na typowe gospodarstwo domowe. W kuchni wykonujemy rozmaite obowiązki – takie jak przygotowywanie posiłków – oraz przechowujemy wszystkie potrzebne w tym celu przyrządy. Od tego, w jaki sposób zorganizujemy i zaaranżujemy układ mebli w kuchni, zależeć będzie użyteczność tego pomieszczenia. Niezwykle istotny pod tym względem jest dobór wszystkich mebli służących do przechowywania obiektów typowo kuchennych – zastawy stołowej, garnków, urządzeń do przygotowywania posiłków. Jeśli nie jesteś pewien, jak zabrać się za aranżację swojej kuchni, to ten artykuł jest dla ciebie. Podpowiemy, z jakich rozwiązań warto korzystać, by nasza kuchnia była miejscem ułatwiającym wykonywanie codziennych obowiązków.

Meble do przechowywania asortymentu kuchennego

Organizację pracy w kuchni warto rozpocząć od ustalenia, z jakich mebli będziemy korzystać oraz jakie przedmioty będziemy w nich przechowywać. Do wyboru mamy rozmaite opcje – szafki, półki, regały, szuflady, kosze i liczne inne. Niektóre z nich są bardziej, inne mniej użyteczne lub przydatne.

W ostatnich latach na popularności zyskują wysuwane szuflady, które okazały się niezwykle komfortowym systemem przechowywania. Do niedawna jeszcze takie obiekty jak talerze lub kubki przechowywaliśmy przede wszystkim w zamykanych półkach, a obecnie ich funkcje przejmują właśnie szuflady. Jest kilka powodów uzasadniających tę zmianę.

Przede wszystkim – systemy szuflad są bardzo stabilne w czasie wysuwania się oraz wsuwania na swoje miejsce. Ma to niebagatelny wpływ na warunki przechowywania zastawy stołowej – zwłaszcza tej wykonanej z delikatnych lub cienkich materiałów (na przykład filigranowe zestawy ceramiczne lub szklanki z cienkiego szkła). Prowadnice instalowane w szufladach są precyzyjnie wykalibrowane, dzięki czemu redukowane są wszystkie wstrząsy mogące powstać w czasie wysuwania.

Ponadto, niektóre systemy szuflad (na przykład te produkowane przez Concept, dostępne w ofercie Locker) wyposażone są w specjalne hamulec zabezpieczający przechowywane wewnątrz obiekty przez strzaskaniem.

Kryteria wyboru szuflad kuchennych

Szuflady kuchenne występują w rozmaitych wersjach różniących się kilkoma podstawowymi cechami. Do najważniejszych należy – rozmiar szuflad. Jest on określany przede wszystkim poprzez podanie dwóch parametrów – długości prowadnic oraz wysokości danej szuflady. Prowadnice mają zazwyczaj 27-65 centymetrów, choć znajdziemy również prowadnice krótsze, jak i dłuższe. Wysokość szuflad może wahać się pomiędzy 10-23 centymetry. Wybór konkretnego rozmiaru zależy od ilości wolnej przestrzeni i liczby przedmiotów, które będziemy w szufladach przechowywać

Oprócz wspomnianego już systemu hamowania pomocny bywa także system spowalniania oraz cichego domykania. Oba zwiększają komfort korzystania z szuflad, niezależnie od rodzaju przechowywanych wewnątrz obiektów.

Szuflady można także podzielić na te, które wysuwają się całkowicie oraz te wysuwane jedynie częściowo. Z tych ostatnich korzystamy przede wszystkim do przechowywania produktów spożywczych.

Maksymalne dopuszczalne obciążenie to kolejne ważne kryterium. Najmniej wytrzymałe szuflady to te mogące pomieścić obiekty o ciężarze do 25 kilogramów. Najbardziej wytrzymałe mogą wytrzymać nacisk przedmiotów o wadze nawet 40 kilogramów. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ