O funkcjonalności kuchni decyduje nie jej metraż, a wyposażenie. Garnki i naczynia wysokiej jakości to klucz do smacznego przygotowywania i podawania potraw. Bez odpowiedniej, patelni nie będziemy w stanie smażyć, dusić, zapiekać oraz grillować ulubionych produktów spożywczych. Czym zatem kierować się przy jej zakupie, aby być zadowolonym z przyrządzonych dań? Patelnia stanowi podstawowe wyposażenie kuchni. Jest naczyniem wielofunkcyjnym, a w przypadku przygotowywania niektórych potraw wręcz niezastąpionym. Trudno bowiem sobie wyobrazić niedzielny obiad bez usmażonego na patelni schabowego. Co więcej, determinuje ona smak przygotowywanych potraw oraz wpływa na ich soczystość, kruchość i aromat. Z tych względów powinna być odpowiednio dobrana.
Patelnie uniwersalne
Mogą być one wykonane z materiałów różnego typu. Zazwyczaj mają średnicę od kilkunastu do około trzydziestu centymetrów. Są wszechstronne. Można na nich z powodzeniem smażyć dowolne potrawy. Patelnie uniwersalne przydadzą się w każdej kuchni. Na niewielkich przestrzeniach można się ograniczyć do posiadania tylko takiego modelu, w większych kuchniach i dla osób, które uwielbiają gotować na wiele sposobów, ideałem będzie posiadanie patelni uniwersalnej oraz kilku innych do zadań specjalnych.
Jaka patelnia będzie najzdrowsza?
Zdrowy tryb życia pozwala uniknąć wielu chorób. Coraz więcej osób stara się zatem zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie będzie to jednak możliwe, jeśli nie ograniczymy spożywania potraw zawierających tłuszcz. Pojawia się zatem pytanie, jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu będzie najlepsza? Odpowiedź wydaje się prosta – grillowa. Nie możemy jednak zapomnieć, że nadaje się ona jedynie do przyrządzania kilku potraw i to tą samą metodą. Bez tłuszczu możemy smażyć również na patelni teflonowej, przy czym uważać musimy, aby temperatura przygotowywanych dań była niższa niż 260 stopni. W przeciwnym razie teflon zacznie emitować szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Odpowiednia jest także patelnia z powłoką ceramiczną, która chroni potrawy przed przywieraniem, nawet jeśli smażymy je bez dodatku tłuszczu. Co więcej, niezależnie od temperatury, w jakiej smażymy potrawę, nie emituje ona toksycznych związków.
Patelnia – jaki rozmiar?
Aby dostosować patelnię do naszego zapotrzebowania należy zwrócić uwagę na jej odpowiedni rozmiar. Jest on determinowany głównie ilością osób, dla których zazwyczaj przygotowujemy posiłki. Najbardziej popularne są patelnie o wymiarach 19 cm, 24 cm i 26 cm. Istnieją również naczynia mniejsze, na przykład o średnicy 12 cm – idealne do jajka sadzonego, a także większe – około 28 centymetrowe, które sprawdzą się podczas smażenia potraw dla całej rodziny.
Różne czynniki wpływające na zakup
O jakości patelni przesądzają także inne parametry, takie jak: głębokość, ciężar, kształt, dodatkowe wyposażenie w postaci pokrywy i odpinanych uchwytów, ułatwiających przechowywanie czy też rozpoznawalność marki. Szczególną funkcjonalnością charakteryzuje się patelnia elektryczna, która nie wymaga posiadania kuchenki, co jest szczególnie przydatne w trakcie podróży. Wystarczy ją podłączyć do prądu i można się cieszyć pysznymi, samodzielnie przygotowanymi potrawami. W Polsce jednak rozwiązanie to wciąż nie cieszy się dużą popularnością.