Prowadzenie biznesu gastronomicznego to nie tylko gotowanie i dbanie o zadowolenie gości. To też codzienne sprzątanie, utrzymywanie zarówno sali kuchennej, jak i restauracyjnej w czystości. Na szczęście pomagają w tym profesjonalne akcesoria i specjalistyczne środki, które trzeba „tylko” dobrze wybrać. My podpowiemy, co jest ważne, gdy kupujesz ręczniki papierowe do gastronomii.
Ręczniki papierowe specjalistyczne a ogólnodostępne
Mogłoby się wydawać, że wybór ręczników papierowych nie powinien nastręczać zbyt wielu problemów, ponieważ większość produktów na rynku jest podobnych. Wbrew pozorom różnice między poszczególnymi ręcznikami są spore, zwłaszcza gdy zaczniesz porównywać wersje produkowane na potrzeby klientów indywidualnych a przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej.
Ręczniki papierowe do gastronomii powinny być wytrzymałe i wydajne, cechować się większą chłonnością, niż te dostępne w marketach, sklepach. Ponadto dostępne są w większych rolkach, wystarczają na dłużej. Najczęściej to również ręczniki centralnego dozowania, podzielone na optymalnej wielkości listki, które mogą być wykorzystywane w podajnikach. Dzięki temu nie dość, że bierzesz dokładnie tyle listków, ile potrzebujesz (nie zużywasz niepotrzebnie większych ilości), to jeszcze sięganie po nie, zwłaszcza w kuchni, jest wygodniejsze, a także bardziej higieniczne.
„Zwykłe” ręczniki papierowe nie muszą być gorsze pod względem jakościowym (choć tak się często zdarza), są jednak dostępne w mniejszych rolkach, nie zawsze można stosować je w dozownikach. Dlatego dla gastronomii dedykowane są profesjonalne artykuły, które można zakupić w ilościach hurtowych w specjalistycznych sklepach.
Rodzaje ręczników papierowych do gastronomii
Ręczniki papierowe można podzielić na dwa główne rodzaje: ręczniki w roli oraz w składce. Ręczniki w rolce mogą być przystosowane do stosowania w podajnikach, systemach centralnego dozowania, co jest rozwiązaniem oszczędnym, a także wygodnym. W restauracjach, innych punktach gastronomicznych często wykorzystuje się ręczniki w roli Autocut.
Oprócz tego dostępne są ręczniki w składce V (ZZ). Ich nazwa podchodzi od tego, że są składane, a nie nawijane na rolkę. Ze względu na wygodę użytkowania najczęściej przeznaczone są do stosowania w pojemnikach. Rzadziej sprawdzają się w kuchni, zwykle wykorzystuje się je w łazience. Mogą występować w wersji makulaturowej.
Na co zwracać uwagę, wybierając ręczniki papierowe?
Co jest ważne, gdy kupujesz ręczniki papierowe do gastronomii? Podstawowe parametry to długość rolki, ilość listków oraz warstw. Najczęściej stosuje się ręczniki dwuwarstwowe, które są wytrzymałe i chłonne. Oprócz warstw ważna jest też gramatura. Im jest wyższa, tym ręcznik będzie trwalszy, wydajniejszy.
A czy wiesz, że istotny jest również materiał, z którego wykonane zostały ręczniki papierowe? Najczęściej jest to czysta celuloza. Takie ręczniki sprawdzą się podczas pracy w restauracyjnej kuchni, a także w trakcie sprzątania sali. Natomiast, ze względów ekonomicznych, w łazienkach można postawić na jednowarstwowy, ekologiczny ręcznik z makulatury. Nie jest tak chłonny, wytrzymały, aczkolwiek powinien się sprawdzić w pomieszczeniach, w których występuje zwiększone natężenie użytkowania, lecz jednocześnie nie jest potrzebne zachowanie wspomnianych wcześniej parametrów.