Idealnie wysmażony naleśnik to podstawa wielu dań śniadaniowych i obiadowych. Jednak nawet najlepszym kucharzom zdarzają się błędy związane z konsystencją ciasta, czy jego strukturą. Jak uniknąć porażki w kuchni? Sprawdzony przepis z odpowiednio dobranymi proporcjami to jedno, a drugie to… solidna nieprzywierająca patelnia. Jaka okaże się najlepsza do użytkowania na kuchence gazowej? Sprawdziliśmy!
Patelnie żeliwne
Patelnie żeliwne są znane z doskonałej retencji ciepła, co sprawia, że idealnie sprawdzą się podczas smażenia naleśników. Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu ciepła, żeliwne patelnie pozwalają uzyskać doskonały efekt – kolor i smak naleśników. W kuchni jednak po patelnie tego typu sięgamy dość rzadko. Przegrywają z teflonowymi patelniami do naleśników, które są tańsze, a przy tym znacznie lżejsze.
Teflonowe patelnie do naleśników
Patelnie teflonowe są popularnym wyborem ze względu na swoją nieprzywierającą powłokę. Dzięki temu naleśniki nie przywierają do patelni, co ułatwia ich odwracanie i podawanie. Patelnie teflonowe są również łatwe w czyszczeniu. Do ich obsługi należy używać drewnianych lub silikonowych narzędzi kuchennych, aby nie zarysować delikatnej powłoki teflonowej.
Patelnie ceramiczne
Patelnie ceramiczne są chętnie wybierane przez osoby szukające zdrowszej alternatywy. Są one wolne od szkodliwych substancji, takich jak nikiel, metale ciężkie, PFOA i PTFE.
Patelnie ceramiczne charakteryzują się dobrym przewodnictwem cieplnym i doskonałą wytrzymałością. Należy ostrożnie się z nimi obchodzić, unikając mocnego ognia na palnikach i szorowania.
Patelnie stalowe
Patelnie stalowe są lekkie, trwałe i szybko się nagrzewają, co czyni je dobrym wyborem na kuchenki gazowe. Naleśniki smażone na stalowych patelniach mają tendencję do szybkiego i równomiernego wypiekania. Jednak, aby tak było, trzeba pokryć dno i brzegi naczynia tłuszczem (olejem lub masłem) i rozgrzać do odpowiedniej temperatury.
Jaka patelnia na kuchenkę gazową?
Jako posiadacz kuchenki gazowej masz do wyboru mnóstwo model patelni do naleśników, które będą kompatybilne z Twoim sprzętem AGD. Pamiętaj, że patelnie na indukcję pasują też na gaz (ale odwrotnie już niekoniecznie!). Dlatego możesz wybierać spośród wielu propozycji – żeliwnych, stalowych czy teflonowych. Priorytetem jest:
-
odpowiednia średnica – do naleśników zazwyczaj 20 cm,
-
niskie brzegi – dzięki temu łatwiej przewracać placki i ściągać je na talerz,
-
powłoka nieprzywierająca – non-stick pozwala ograniczyć ilość tłuszczu do smażenia i ściąganie/przewracanie placków,
-
odpowiednio wyprofilowana rączka – rączka z powłoką silikonową jest odporna na nagrzewanie, ale uwaga! Duży ogień na kuchence gazowej sprawia, że płomienie wychodzą poza obrys patelni i nagrzewają też uchwyt. Trzeba uważać, aby się nie oparzyć.
Patelnia do naleśników, która będzie użytkowana na kuchence gazowej jest narażona na stały kontakt z ogniem. Oznacza to, że może się opalać, czarnieć i pokrywać nalotem od spodu. Warto szczególnie o nią zadbać, dbając o mycie, ale bez mocnego szorowania.