Uzdatnianie wody polega na usuwaniu z niej niepożądanych substancji, mających negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz pracę instalacji wodnokanalizacyjnych. Chociaż woda wodociągowa jest odpowiednio oczyszczana w stacji uzdatniania wody, a woda studzienna w lokalnej instalacji, to jednak coraz częściej konieczne staje się uzupełnienie domowej instalacji w dodatkowe urządzenia uzdatniające.
Na czym w ogóle polega domowe uzdatnianie wody?
Woda wypływająca z naszych domowych kranów powinna spełniać wiele wymagań, a ponadto nie może ona przekraczać ustalonych przez ministra Zdrowia norm. Dzięki temu mamy pewność, że w pitej przez nas wodzie nie znajdują się toksyczne związki, bakterie czy groźne wirusy. Niestety gorzej jest ze smakiem i zapachem wody. W związku z tym często konieczne jest poprawienie jakości wody na własną rękę.
W celu poprawienia właściwości wody kranowej, należy usunąć z niej stałe cząstki, chlor, jony wapnia i magnezu, żelazo i mangan oraz mikroorganizmy. Czasami zachodzi również potrzeba dodatkowego uzdatniania wody. Jest to szczególnie wskazane wtedy, kiedy mamy instalację wykonaną z miedzi lub ze starych rur stalowych.
Co ma na celu dodatkowe uzdatnianie?
Dzięki usunięciu cząstek stałych z wody typy osady, rdza i drobny pasek, możliwe jest ograniczenie ryzyka uszkodzenia elementów instalacji. Z kolei dzięki pozbyciu się chloru z wody, poprawia się jej smak i zapach. Za twardość wody z kolei odpowiadają jony wapnia i magnezu, dlatego też usuwając je, możliwe jest zredukowanie problemu powstawania kamienia kotłowego.
Jeśli nasza woda ma żółtą barwę, nieciekawy smak i zapach, to przyczyną tego stanu rzeczy może być nadmiar żelaza i manganu. Warto więc zastosować filtry do wody odżelaziajace i odmanganiąjące. Dzięki urządzeniom dezynfekującym można skutecznie ochronić się przed rozwojem mikroorganizmów.
Urządzenia do stosowane do uzdatniania wody
Najczęściej stosowanymi filtrami do wody są siatkowe filtry mechaniczne. Montowane są one zwykle przed wejściem wody do budynku i wymagają regularnej wymiany. Z kolei filtry do wody chemiczne usuwają bardziej złożone substancje odpowiadające za pogorszenie smaku i zapachu wody oraz jej mętności. Co więcej, usuwają one także chlor, pestycydy i mikroorganizmy.
Z kolei magnetyzery chronią instalację przed osadzaniem się kamienia kotłowego, a zmiękczacze redukują twardość wody. Stosuje się także odmanganiacz w celu usunięcia związków manganu i odżelaziacze do pozbycia się związków żelaza z wody. Bardziej zaawansowane są systemy z odwróconą osmozą oraz lampy UV.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Rosmosis