Odpowiedni czas siewu to jeden z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie i obfitość plonów. Jeśli więc decydujesz się na samodzielne założenie warzywnika w ogrodzie, sprawdź, kiedy najlepiej wysiewać poszczególne odmiany roślin. Część z nich można wysiać jeszcze u schyłku lata – więc wciąż nic straconego! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Specjaliści z firmy ZIEMOVIT podpowiadają, jakie warzywa można siać latem.
Rozsada czy wysiew nasion?
Planując założenie warzywnika, można najpierw przygotować rozsadę (wysiać rośliny do pojemników trzymanych w domu), a następnie przenieść sadzonki na ogrodowe grządki, lub od razu wysiać nasiona do gruntu. Rozsady warto przygotować już na przełomie lutego i marca (uprawa w domu zapewni roślinom warunki optymalne do rozwoju) – pozwoli to na szybkie uzyskanie plonów. W przypadku zakładania warzywnika w okresie letnim można natomiast bez obaw wysiewać rośliny bezpośrednio do gruntu – nasionom nie grozi już przemarznięcie. Pierwszy siew można bowiem rozpocząć już w drugiej połowie marca lub na początku kwietnia.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zakładania warzywnika w ogrodzie? Przeczytaj artykuł na ten temat w poradniku ZIEMOVIT.
Warzywa w ogrodzie – które z nich można siać latem?
Większość warzyw wysiewa się do gruntu w okresie od marca do maja. Niektóre gatunki można jednak z powodzeniem siać jeszcze w sierpniu. W takim przypadku plonów należy spodziewać się we wrześniu lub w październiku.
W drugiej połowie lata do gruntu wysiewa się m.in:
- rzodkiewkę,
- kalarepę,
- kapustę pekińską,
- koper,
- buraki (takie odmiany jak Czerwona Kula, Chrobry, Norton, Patryk, Regulski, Rywal),
- rzepę,
- sałatę – tzw. odmiany letnie (np. Arkę, Grenadę Ożarowską, Królową Lata, Justynę),
- szpinak.
Warto pamiętać, że okres letni sprzyja niestety nadmiernemu przesuszaniu podłoża. Dlatego szczególnie ważne jest regularne podlewanie warzywnika.